Vyšetření funkce jater v pediatrii (1. část) - Masopust, Jaroslav (Pediatrie pro praxi, 2003)
Postižení funkce jater v dětském věku má podobné důsledky jako u dospělých jedinců; rovněž základní laboratorní testy jsou shodné. Existují však rozdíly ve výskytu některých syndromů, v jejich klinických i laboratorních projevech stejně jako v průběhu, zejména v časném období života. Je to dáno postupným rozvojem řady metabolických funkcí, ve kterých mají játra klíčovou úlohu. V článku je referováno o základních, doplňkových a speciálních testech pro vyšetření funkce jater a o jejich významu pro diagnostiku.
Keywords: Child; játra; Liver Diseases; Enzymes; Liver Function Tests; jaterní testy; pediatrie; nemoci jater; Pediatrics; Humans; diferenciální diagnóza; Liver; Diagnosis, Differential; lidé; dítě; enzymy