Mikrosporidiálne infekcie u imunokompromitovaných hospitalizovaných pacientov - Čisláková, Lýdia; Halánová, Monika (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2003)
Mikrosporídia Encephalitozoon cuniculi popísaná ako oportúnny patogén u imunokompromitovanýchpacientov, patrí do skupiny obligátnych intracelulárnych jednobunkových sporulujúcichparazitov schopných infikovať tak stavovce ako aj bezstavovce. Imunitná odpoveď na prítomnosťprotilátok proti Encephalitozoon cuniculi bola vyšetrovaná sérologickou metódou nepriamej imunofluorescencie(IFAT). Z celkového počtu 113 vyšetrených sér získaných od imunokompromitovanýchpacientov, bolo 5 pozitívnych pri titri 1:32, 5 pri titri 1:64, a 6 pri titri 1:256. Z celkového počtupozitívne reagujúcich pacientov bolo 12 detí a 4 dospelí.
Keywords: fluorescenční protilátková technika; oportunní infekce; Humans; dítě; Research Support as Topic; Child; Dose-Response Relationship, Immunologic; finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; lidé; hospitalizace; Adult; Opportunistic Infections; Hospitalization; imunokompromitovaný pacient; Fluorescent Antibody Technique; Immunocompromised Host; imunologická odpověď na dávku; Microsporida