Slabé a variantní RhD antigeny - charakteristiky a frekvence typů, vyšetřovaných v letech 1997-2002 v Referenční laboratoři pro imunohematologii - Písačka, Martin; Vytisková, Jindra; Zavadil, J; Karasová, R; Králová, Miroslava; Prosická, M; Flídrová, H; Flegel, W. A; Wagner, F. F (Transfuze a hematologie dnes, 2003)
RhDantigen je hlavním antigenem Rh systému a jednímz klinicky nejvýznamnějších antigenů lidskýchčervených krvinek vůbec. Jeho správné určení má velký význam při prevenci hemolytických potransfuzníchreakcí a při prevenci a léčbě hemolytického onemocnění novorozence. Stanovení RhD jekomplikováno existencí řady kvalitativně (= variantní D antigeny) a kvantitativně (= slabé D antigeny)odlišných forem RhD proteinu. Znalost zastoupení jednotlivých variantních a slabých D antigenů jedůležitá pro správnou volbu anti-D diagnostik a pro doporučení transfuzní substituce a imunoprofylaxev těhotenství. Autoři přinášejí první rozsáhlejší studii atypických D antigenů v naší populaci.Nejčastějšími zjištěnými variantami u nás jsou D VI (10krát),DFR (7krát) aD VII (6krát), poměrně často(3krát) byla zjištěna též varianta DCS (dosud nedetekovaná v jiné populaci). Zachycena byla téžvarianta D IVb a raritní varianty DOL a DYO. Aloimunizace byla zjištěna u variant D IIIc, D VII a DNB.U osob s fenotypem R1r bylo mezi atypickými antigeny nalezeno asi 7 % variantních D, ale u osobs fenotypemR2r bylo variantníchD5krát více –Rh fenotyp tedy může být vodítkem pro volbu substitucea profylaxe v období před upřesněním typu variantního či slabého D antigenu. Ve studii byly zjištěnymožnosti a limity použití komerčních kitů pro feno- a genotypovou detekci atypických D monoklonálnímiprotilátkami a PCR-SSP v naší populaci.
Keywords: Polymerase Chain Reaction; Epitope Mapping; monoklonální protilátky; mapování epitopu; Antibodies, Monoclonal; finanční podpora výzkumu jako téma; Rho(D) Immune Globulin; Rho(D) imunoglobulin; HLA-D Antigens; Humans; krevní skupiny - systém Rh-Hr; Antigenic Variation; lidé; Rh-Hr Blood-Group System; HLA-D antigeny; Research Support as Topic; antigenní variace; polymerázová řetězová reakce