Význam fototerapeutické keratektomie v léčbě povrchových onemocnění rohovky - Horáčková, Monika; Hrubá, Hana; Vlková, Eva; Míča, Z (Česká a slovenská oftalmologie, 2003)
V retrospektivní studii autoři hodnotí klinické výsledky fototerapeutické keratektomie (PTK), která představuje alternativní metodu léčby povrchových onemocnění rohovky. Sledovaný soubor tvořilo 89 očí u 63 pacientů s diagnózou: expoziční keratitida u 69 očí (77,5 %), recidivující eroze u 13 očí (14,5 %), přední rohovková dystrofie u 2 očí (1,8 %), recidivující herpes simplex keratitida u 3 očí (2,7 %), recidivující pterygium u 2 očí (1,8 %) a atopická keratokonjunktivitida s mukózním plakem u 1 oka (0,9 %). Průměrný věk byl 45,2 roku ± 19,65 (14-84 let) a průměrná sledovací doba 29 měsíců ± 15,99 (3-52 měsíců). Zákrok byl proveden na přístroji Keracor 117 (ArF excimer laser) v topické anestezii, s průměrnou zónou ablace 4,1 mm a hloubkou ablace 24 μ v jednom sezení. V 10 případech byl zákrok proveden opakovaně.Hodnocenybyly pooperační komplikace,pooperační změny refrakce a výsledná nejlépe korigovaná zraková ostrost. Vzhledem k nízkému procentu pooperačních komplikací, zmírnění až vymizení subjektivních obtíží a zlepšení zrakové ostrosti současně s minimální zátěží pro pacienta lze PTK doporučit jako bezpečnou a účinnou metodu volby v léčbě uvedených onemocnění rohovky.
Keywords: dospělí; Corneal Dystrophies, Hereditary; Female; Adult; ženské pohlaví; keratitida; nemoci rohovky; Keratitis; lidé; Phototherapy; pooperační komplikace; fotorefrakční keratektomie; Corneal Diseases; dědičné dystrofie rohovky; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Male; mužské pohlaví; Retrospective Studies; fototerapie; Photorefractive Keratectomy; Humans