Metabolizmus lipidů u mentální anorexie - Žák, Aleš; Vecka, Marek; Tvrzická, Eva; Novák, František; Papežová, Hana; Hrubý, M; Lubanda, Hana; Staňková, Barbora (Časopis lékařů českých, 2003)
Východisko. Mentální anorexie jemodel prostého hladovění doprovázený sekundární hyperlipoproteinémií. Hladiny plazmatických lipidů a lipoproteinů jsou ovlivněny složením mastných kyselin. Koncentrace lathosterolu jsou ukazatelemsyntézy cholesterolu de novo, koncentrace fytosterolů reflektují resorpci exogenního cholesterolu. Cílem studie bylo zjistit složení mastných kyselin v lipidových třídách plazmy a jejich vztah k plazmatickým lipidům, lipoproteinům, lathosterolu, kampesterolu a β-sitosterolu. Metody a výsledky. Vyšetřili jsme 16 žen s mentální anorexií a 25 zdravých kontrol. Hlavní lipidové třídy byly separovány tenkovrstevnou chromatografií, mastné kyseliny a steroly byly stanoveny kapilární plynovou chromatografií. Pacientky s mentální anorexií měly oproti kontrolní skupině zvýšené koncentrace celkového cholesterolu, triacylglycerolů, HDL-cholesterolu, kampesterolu a β-sitosterolu, změny v hladinách lathosterolu nedosáhly statistické významnosti. Konzistentním nálezem ve složení mastných kyselin bylo snížení obsahu kyseliny linolové a zvýšení obsahu kyseliny palmitolejové ve všech lipidových třídách. Závěry. Změny v hladinách plazmatických lipidů a lipoproteinů u mentální anorexie jsou výsledkem komplexních mechanizmů, které zahrnují zvýšenou syntézu lipoproteinů bohatých na triacylglyceroly při zachování rychlosti syntézy cholesterolu a pravděpodobně zvýšené resorpci exogenního cholesterolu.
Keywords: Research Support as Topic; Anorexia Nervosa; Humans; Fatty Acids; mastné kyseliny; Sterols; Lipoproteins; lidé; Lipid Metabolism; steroly; metabolismus lipidů; Lipids; Female; klinické laboratorní techniky; Phytosterols; lipidy; Adult; dospělí; mentální anorexie; lipoproteiny; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; fytosteroly; Clinical Laboratory Techniques