Evropská sociální charta a zajištění jejich závazků v oblasti sociální péče v České republice - Kahoun, Vilém; Šimák, Martin (Kontakt (České Budějovice), 2003)
Autoři se zabývají zevrubným rozborem článků 13 a 14 Evropské sociální charty (dále „Charta"), které se týkají práva na sociální pomoc a práva využívat sociálních služeb. Značná pozornost je věnována výkladům uvedených článků, které poskytuje ve svých stanoviscích - tzv. Závěrech - Výbor pro sociální práva (dříve Výbor nezávislých expertů). Popsán je i kontrolní mechanismus plnění závazků vyplývající z Charty pro jednotlivé signatářské státy. Autoři dále zmiňují i nedostatky platné právní úpravy sociální péče v České republice a naznačují možné směry dalšího legislativního vývoje v dané oblasti, opět s přihlédnutím k platné úpravě V Chartě a k jejímu výkladu podávanému zmíněným Výborem.
Keywords: Medical Indigency; mezinárodní spolupráce; lékařská péče sociální; zákonodárství jako téma; Evropa; Europe; Legislation as Topic; sociální péče; Social Welfare; International Cooperation