Izoenzýmy adenozíndeaminázy v diferenciálnej diagnostike tuberkulóznej pleuritídy - Berezová, Mária; Košturiak, R; Varmusová, Eleonóra (Studia pneumologica et phtiseologica, 2002)
Význam vyšetrovania adenozíndeaminázy v pleurálnom výpotku (pADA) v diagnostike tuberkulóznej pleuritídy je dnes už známy. K správnej interpretácii zvýšenej hodnoty pADA, resp. zvýšeniu špecificity je potrebné doplniť vyšetrenie izoenzýmov (ADA1 a ADA2). Vo výpotkoch tuberkulóznej (TB) etiológie dominuje izoenzým ADA2. v práci bola stanovovaná aktivita pADA2 a pomer pADA2/pADA v súbore 81pacientov s hodnotou pADA nad 100 nkat/1. Súbor tvorilo 45 pacientov s TB, 6 malígnych, 6 zápalových výpotkov a 24 empyémov. Priemerná hodnota pADA2 bola v skupine TB signifikantne vyššia než v skupine parapneumonických výpotkov a empyémov (153,49 ± 43,60, resp. 69,23 ± 17,07 a 119,21 ± 97,61 nkat/l), menej signifikantný rozdiel bol v porovnani s malígnymi výpotkami (164,43 ± 223,80, p = 0,013). Senzitivita vyšetrenia 0,91, špecificita 0,64, pozitívna prediktívna hodnota (PPH) 0,76, negativna prediktivna hodnota (NPH) 0,85. Priemerná hodnota pADA2/pADA bola u TB signifikantne vyššia v porovnaní so všetkými ostatnými skupinami (84,31 ± 7,92, verzus 49,51 ±24,27, 42,47 ± 14,55 a 33,53 ± 17,3). Senzitivita vyšetrenia pADA2/pADA 0,98, špecificita 0,94, PPH 96 %, NPH 97 %. Autori záverom konštatujú excelentný prínos vyšetrenia izoenzýmu pADA2 v diagnostike TB pleuritídy, pričom výpovednejšlm parametrom než stanovenie absolútnej hodnoty pADA2 je stanovenie pomeru pADA2/pADA. Ak je zvýšená hladina pADA, možno vyšetrením pADA2 od TB oďdiferencovať empyémy, parapneumonické výpotky a väčšinu malígnych výpotkov. Výpovedná hodnota tohto vyšetrenia je vyššia ako u ostatných bežne využívaných konvenčných metód.
Keywords: pleurální výpotek; Pleurisy; Diagnosis, Differential; pleuritida; diferenciální diagnóza; lidé; Tuberculosis, Pleural; Adenosine Deaminase; adenosindeaminasa; tuberkulóza pleury; Pleural Effusion; Humans