Sekvencia chemo-rádioterapie pri inoperabilnom štádiu 3 nemalobunkového karcinómu pľúc - vyriešená otázka? - Beržinec, Peter; Bernát, P (Studia pneumologica et phtiseologica, 2002)
Od polovice deväťdesiatych rokov sa chemo-rádioterapia stala bežne používanou liečbou u pacientov s inoperabilným štádiom IIIA-B nemalobunkového karcinómu pľúc (NMBKP). Nedávno publikované výsledky randomizovaných štúdií fázy III potvrdili lepšiu efektivitu simultánnej chemo-rádioterapie v porovnaní so sekvenčnou liečbou. Výsledky docielené v týchto štúdiách, ako aj v niektorých novších štúdiách fázy II, sú podobné výsledkom multimodálnych postupov so začlenením chirurgickej intervencie u selektovaných pacientov v štádiu IIIA (N2). Toxicita simultánnej chemo-rádioterapie však bola vo všeobecnosti väčšia ako sekvenčnej. Spôsob stratégie liečby a výber liekov musí byt prispôsobený individuálnemu stavu pacienta. U pacientov vo veľmi dobrom celkovom stave by simultánna chemo-rádioterapia mala byť preferovanou liečbou inoperabilného štádia III NMBKP.
Keywords: nádory plic; nemalobuněčný karcinom plic; Humans; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Radiotherapy; kombinovaná terapie; analýza přežití; Survival Analysis; Lung Neoplasms; radioterapie; Combined Modality Therapy; Antineoplastic Protocols; protokoly protinádorové léčby; lidé