Tuberkulóza vyvolaná multirezistentními kmeny Mycobacterium tuberculosis. Část 1 - Mikrobiologická a epidemiologická analýza - Havelková, Marta; Hynčicová-Zemanová, Ilona; Príkazský, Vladimír; Šlosárek, Milan; Janota, Jiří (Studia pneumologica et phtiseologica, 2003)
Multirezistentní tuberkulóza (MDR TB), defmovaná jako onemocnění vyvolané kmenem Mycobacterium tubercutosis, rezistentním minimálně na kombinaci antituberkulotik izoniazid a rifampicin, představuje v České republice často diskutovaný problém. Jedná se o případy specifického onemocnění, kde selhává kauzální antituberkulotická terapie, což s sebou přináší riziko šíření původce nákazy v populaci. v Národní referenční laboratoři pro mykobakterie (NRLM) bylo soustředěno celkem 2 813 kmenů M. tubercutosis izolovaných v mykobakteriologických laboratořích CR v období 1999-2001. U těchto kmenů byla zjištěna citlivost na základní antituberkulotika, ve skupině MDR kmenů také citlivost/rezistence na další antituberkulotika a antibakteriální léky. MDR tuberkulózou onemocnělo celkem 39 osob, které v jednotlivých letech sledovaného období vylučovaly 56 kmenů M. tuberculosis. Průměrný procentuální podíl MDRTB činil 1,96 % ze všech případů bacilární tuberkulózy. Nejčastějším typem multirezistence byla současná rezistence na 4 ze základních antituberkulotik (izoniazid, rifampicin, etambutol a streptomycin), která byla potvrzena u 48,2 % multirezistentních kmenů. Jako nejnadějnější účinné farmakoprepciráty byly označeny isepamicin, clofazimin, capreomycin a amikacin.
Keywords: Drug Resistance, Multiple, Bacterial; Antitubercular Agents; Mycobacterium tuberculosis; Microbial Sensitivity Tests; antituberkulotika; mikrobiální testy citlivosti; mnohočetná bakteriální léková rezistence