Evaluácia pri vyhodnotení deficitu po priečnych léziách miechy - Uhrinová, A (Rehabilitácia, 2003)
Deficit po priečnej lézii miechy závisí od lokalizácie poškodenia a od rýchlosti vzniku lézie. Základom pri určovaní deficitu je neurologické vyšetrenie. Na vyhodnotenie deficitu po transverzálnej lézii miechy sa používajú doporučené medzinárodné hodnotenia. Na určenie stupňa poškodenia senzorickej a motorickej funkcie sa používa štandardná neurologická klasifikácia miechových poranení so stupnicou poškodenia miechy vypracovanou ASIA (American spinal cord injuries impairment scale - ASIA scale), na meranie ftinkčnej schopnosti a sebestačnosti sa používa Meranie funkčnej sebestačnosti (Functional Independence Measure - FIM).
Keywords: Spinal Cord Compression; Myelitis, Transverse; neurologické vyšetření; transverzální myelitida; komprese míchy; Spinal Cord Injuries; Humans; lidé; poranění míchy; Neurologic Examination