První zkušenosti s podáváním aktivovaného proteinu C v České republice - a jak dál? - Černý, Vladimír; Dostál, Pavel; Černá Pařízková, Renata; Cvachovec, Karel; Pelichovská, Martina; Helcl, Miroslav; Příhodová, Jana; Burget, I; Polívková, J; Valenta, J; Dostál, Václav (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Úvod: Aktivovaný protein C je v současnosti považován za jednu z nadějných součástí adjuvantní terapie těžké sepse a jeho včasné podání u vybrané populace nemocných je spojeno se statisticky významným snížením 28denní mortality. Česká republika byla po USA a Izraeli první zemí Evropy, kde byl humánní rekombinantní aktivovaný protein C (drotrecogin alfa activated) použit v klinické praxi ještě před ukončením registračního řízení (registrace přípravku v ČR proběhla 19. 2. 2003). Cíl práce: Shrnutí dosavadních zkušeností s podáním aktivovaného proteinu C (APC) v České republice. Materiál a metoda: Do observační retrospektivní multicentrické studie byli zařazeni nemocní, kterým byl podán drotrecogin alfa activated (Xigris™) v rámci komplexní terapie těžké sepse a septického šoku. Klinická data byla získána ze zdravotnické dokumentace nemocných. Sledované ukazatele zahrnovaly demografické údaje, diagnózu, vstupní Apache II skóre, počet selhávajících orgánů a dobu pobytu na JIP/ARO před podáním drotrecogin alfa activated, klinický výsledek pacientů a způsob úhrady přípravku. Číselná data jsou prezentována jako průměr (SD) a medián. Výsledky:Odčervna 2001 do listopadu 2002 byl drotrecogin alfa activated podán v České republice celkem u 12 nemocných. Průměrný věk nemocných souboru byl 46 roků (17–68). Průměrná hodnota Apache II skóre byla 27, medián 25 bodů. Počet selhávajících orgánů/systémů před zahájením podání drotrecogin alfa activated byl 4 (medián). Průměrná doba pobytu na JIP/ARO před zahájením podávání drotrecoginu alfa activated byla 3 dny, medián 1 den (1–2 dny). Z celkového počtu 12 nemocných 7 přežilo (58 %) a z nich bylo 6 propuštěno z nemocničního ošetřování. V 9 případech byl použit drotrecogin alfa activated jako klinický vzorek, v jednom případě došlo k jeho úhradě v plné výši zdravotní pojišťovnou, ve 2 případech byl podaný APC zahrnut do lékového paušálu nemocnice bez zvláštní úhrady zdravotní pojišťovnou. Závěr: Humánní rekombinantní aktivovaný protein C lze považovat za potenciálně nedílnou součást adjuvantní terapie u vybraných nemocných s těžkou sepsí. V České republice byl již podán 12 nemocným, z nichž 7 přežilo. Před jeho zavedením do širší klinické praxe v našich podmínkách je – kromě vymezení optimální cílové populace – rovněž nutno vyřešit způsob úhrady přípravku na systémové úrovni.
Keywords: sepse; Sepsis; Protein C; lidé; retrospektivní studie; protein C; Retrospective Studies; Humans