Rodinný výskyt hemolyticko-uremického syndrómu spôsobený kmeňom Escherichia coli O157 produkujúcim shiga toxín 2 - Liptáková, Adriána; Siegfried, L; Podracká, Ľudmila; Uher, M; Birošová, E; Kmeťová, Marta; Rosocha, J; Kotulová, Daniela (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2003)
Cieľ práce: Od roku 1980 sa stali infekcie kmeňmi Escherichia coli produkujúcimi shiga toxíny (STEČ) veľmi sledovanými nielen mikrobiológmi ale aj širokou verejnosťou. STEČ sú asociované so závažným a často aj fatálne prebiehajúcim hemolyticko-uremickým syndrómom. Najdôležitejšiu úlohu v patogeneze tohoto ochorenia zohráva uvoľnenie shiga toxínov (Stx) do cirkulácie po prieniku cez črevnú stenu. STEČ získa najčastejšie pacient požitím kontaminovanej potravy. Autori opisujú rodinný výskyt hemolyticko-uremického syndrómu (HUS) spôsobeného kmeňom E. coli O157. Zo štrnástich členov rodiny, bola u deviatich členov detekovaná E. coli O157 v stolici, v troch prípadoch došlo k rozvoju HUS. Materiál a metódy: Bolo vyšetřených 69 vzoriek: 54 stolíc, 1 vzorka kozího mUeka a kozího trusu, 1 vzorka domácky vyrobenej detskej výživy, 7 vzoriek nepasterizovaného kravského mheka a 5 vzoriek kravského trusu. Na izoláciu STEČ a detekciu vybraných faktorov virulencie bola použitá selektívna kultivácia, imunomagnetická separácia, latexová aglutinácia a multiplexná PCR. Výsledky: Izolovali sme 14 kmeňov E. coli O157, ktoré nefermentovali sorbitol. Izolovali sme ich od pacientov s HUS (n = 3), s hemoragickou kolitidou (HC) (n = 2), od asymptomatických nosičov (n = 4), z kravského trusu (n = 4) a z kravského mlieka (n = 1). Všetky izolované kmene mali gén pre shiga toxin 2, intimín a enterohemolyzín. U vrtkých kmeňov sme dokázali produkciu Stx2. Záver. Autori detekovali prvýkrát na Slovensku STEČ produkujúce Stx2, ktoré vyvolali HUS. Autorom sa podarilo dokázať aj zdroj infekcie, kterým bolo kontaminované nepasterizované mlieko použité pri príprave pudingu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; bakteriologické techniky; Bacteriological Techniques; shiga toxin 2; hemolyticko-uremický syndrom; Humans; lidé; Escherichia coli Infections; Shiga Toxin 2; infekce vyvolané Escherichia coli; Escherichia coli O157; Research Support as Topic; zdraví rodiny; Hemolytic-Uremic Syndrome; Immunologic Techniques; Family Health; imunologické techniky