Analýza přežití pacientů operovaných pro bronchogenní karcinom v letech 1986-1997 - Plicková, K; Špidlen, Vladimír; Pešek, M; Mukenšnábl, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2003)
Optimálním léčebným postupem u nemocných s nemalobuněčným plicním karcinomem v časných stadiích (I-IIla) je plieni resekce. I u těchto operovaných pacientů nacházíme rozdíly v přežití v závislosti na některých nejčastéji uváděných prognostických faktorech. Během sledovaného období 12 let (1986-1997) byli k operaci indikováni 362 pacienti, z nichž plieni karcinom byl potvrzen u 350 nemocných. Tento soubor byl analyzován podle morfologického typu nádoru, stadia onemocnění, pohlaví, věku, zjišťované komorbidity a podle typu jednotlivé adjuvantní terapie ve vztahu k přežití. Dále jsme hodnotili senzitivitu a specificitu stážování (shodu klinického a patologického určení stadia) a vliv predoperačné a chirurgicky zjištěné shody stážování na přežití. Epidermoidní karcinom byl nalezen u 193 pacientů (55 %), adenokarcinom u 124 nemocných (36 %), velkobuněčný (anaplastický) karcinom ve 29 pripadech (8 %) a malobuněčný u 4 pacientů (1 %). Časná pooperační úmrtnost je 4 %. Pětileté přežití našeho souboru je 26 % (90 pacientů). Další výsledky jsou uvedeny v textu. Chirurgická léčba zůstává jistě optimálním terapeutickým postupem. Přežívání pacientů po operaci se za poslední desítky let výrazně neliší, i když nyní jsou k dispozici lepší diagnostické metody. Další cestou do budoucnosti bude zřejmě užití predoperační chemoterapie a biologicky cílené terapie. K dosahování stále lepších výsledků přežití je nutné zpřesnit určování stadií nemoci, užívání nových, více účinných neoadjuvantních i adjuvantních kombinací léčby, jak u časně diagnostikovaných, tak i pokročilých onemocnění.
Keywords: senioři; Male; Female; prognóza; přežití; Middle Aged; Aged; Carcinoma, Bronchogenic; Neoplasm Staging; Prognosis; mužské pohlaví; Survival; ženské pohlaví; staging nádorů; Adult; Retrospective Studies; bronchogenní karcinom; retrospektivní studie; dospělí; lidé středního věku; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; lidé; Humans; nemalobuněčný karcinom plic