Význam senzitizace inzulinových receptorů pro prevenci ovariálního hyperstimulačního syndromu - Višňová, Hana; Ventruba, Pavel; Crha, Igor; Žáková, Jana (Česká gynekologie, 2003)
Cíl studie: Zjistit vliv preparátů korigujících hyperinzulinémii na průběh kontrolované ovariálnístimulace v rámci programu asistované reprodukce a ozřejmit možnost optimalizace ovariálníodpovědi v důsledku poklesu tvorby intraovariálních androgenů. Stanovit vliv metforminu naprevenci rozvoje ovariálního hyperstimulačního syndromu.Typ studie: Prospektivní randomizovaná kontrolovaná studie u 172 pacientek z programu asistovanéreprodukce v období květen 2000 až prosinec 2001.Název a sídlo pracoviště: Centrum asistované reprodukce 01 , Gynekologicko-porodnická klinikaMasarykovy Univerzity a FN Brno.Materiál a metodika: Do studie byly zařazeny pacientky, které podstoupily ovariální stimulacia u nichž bylo zvýšené riziko rozvoje ovariálního hyperstimulačního syndromu v důsledku syndromupolycystických ovarií (PCOS). Ženy s PCOS byly náhodně rozděleny do dvou skupin: (1) ženyužívající během stimulace metformin - senzitizátor inzulinových receptorů, (2) druhá skupina bylastimulována podle klasického stimulačního protokolu. Kontrolní skupina (3) byla tvořena pacientkamis jinou než ovariální příčinou sterility. U všech pacientek byl proveden komplexní hormonálníscreening před zahájením stimulace. Po odběru oocytů byla stanovena hladina androgenůve folikulární tekutině.Výsledky: Vlivem metforminu došlo v průběhu ovariální stimulace gonadotropiny u žen s PCOSk signifikantnímu snížení rizika rozvoje hyperstimulačního syndromu. Byly prokázány signifikantněnižší hladiny intraovariálních androgenů ve srovnání s ženami, které metformin neužívaly i vesrovnání s pacientkami s intaktní ovariální funkcí. U žen s PCOS metformin signifikantně snižovalhladiny estradiolu v době aplikace hCG, aniž by byl signifikantní rozdíl v počtu získaných oocytů.Závěr: Senzitizace inzulinových receptorů snižuje incidenci rozvoje hyperstimulačního syndromuu žen se zvýšeným rizikem.
Keywords: dospělí; Clinical Laboratory Techniques; Humans; Gonadotropins; ženské pohlaví; HYPERINSULINÉMIE; syndrom polycystických ovarií; ovariální hyperstimulační syndrom; Metformin; Adult; Reproductive Medicine; Polycystic Ovary Syndrome; gonadotropiny; lidé; Ovarian Hyperstimulation Syndrome; metformin; klinické laboratorní techniky; reprodukční lékařství; Female