Matrix metaloproteinázy, embryonální implantace a nádorová invaze - Pilka, Radovan; Kudela, M; Procházka, Martin (Česká gynekologie, 2003)
Cíl studie: Přehled současných znalostí o metaloproteinázách, zejména ve vztahu k trofoblastickéa nádorové invazi.Typ studie: Literární přehled.Název a sídlo pracoviště: Klinika porodnictví a gynekologie, LF UniverzityPalackého a FNOlomouc.Metodika: Rešerše studií a publikací z medicínských databází.Souhrn: Agresivita trofoblastu je srovnatelná pouze s agresivitou nádorových buněk a invazetrofoblastu sdílí řadu shodných rysů s invazí nádorovou. Základní rozdíl spočívá v tom, že invazetrofoblastu je přísně kontrolována, zatímco invaze nádorová progreduje bez omezení.Matrix metaloproteinázy (MMP) jsou důležité pro řadu biologických dějů zahrnujících napříkladbuněčnou proliferaci, diferenciaci a remodelaci extracelulární matrix (ECM), nebo také vaskularizacia buněčnou migraci. Tyto procesy probíhají během organogeneze jak u normálního vývoje, taktaké u nádorové progrese. Mechanismy působení metaloproteináz během těchto dějů zahrnujíproteolytické štěpení růstových faktorů, které se tak stávají dostupnými pro buňky, degradaciextracelulární matrix umožňující pohyb buněk tkáněmi a štěpení signálních receptorů nezbytnýchpro buněčnou migraci. Většina těchto procesů vyžaduje vyváženou rovnováhu mezi působenímmatrix metaloproteináz a jejich přirozených tkáňových inhibitorů (TIMP). Je to právě tato rovnováhamezi metaloproteinázami a jejich tkáňovými inhibitory, která je rozhodující jak pro místoa míru invaze trofoblastové tkáně při embryonální implantaci, tak také pro invazi buněk běhemnádorové progrese. V tomto literárním přehledu bychom chtěli stručně shrnout, které matrixmetaloproteinázy a specifické inhibitory byly do současné doby popsány a jaké jsou jejich regulačnímechanismy. Které z nich byly detekovány v tkáních v souvislosti s implantací a které jsou nejčastějiexprimovány v případě nádorové invaze. Na závěr bychom se chtěli věnovat případným, z tohovyplývajícím, možnostem praktického využití těchto poznatků.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; extracelulární matrix; dospělí; Extracellular Matrix; Humans; TROFOBLAST; lidé; Female; Research Support as Topic; Neoplasm Invasiveness; matrixové metaloproteinasy; Embryo Transfer; přenos embrya; Adult; invazivní růst nádoru; ženské pohlaví; Matrix Metalloproteinases