Vyšetření sentinelové uzliny u maligního melanomu - Beneš, Petr; Macháček, Jindřich; Cincibuch, Jan; Koranda, Pavel; Cwiertka, Karel (Interní medicína pro praxi, 2003)
Incidence maligního melanomu narůstá, proto je třeba zlepšit prognózu daného onemocnění. Toho lze docílit nejen zlepšením terapeutických možností - imunoterapie a imunochemoterapie, ale také zavedením vyšetřování sentinelové uzliny jako standardního terapeutického postupu. Vyšetření sentinelové uzliny nám pomůže odhalit mikrometastázy, které nelze zjistit běžnými zobrazovacími metodami, a tím přesněji stanovit rozsah onemocnění a upřesnit léčebný postup.
Keywords: Sentinel Lymph Node Biopsy; Radionuclide Imaging; metastázy nádorů; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; lidé; radioisotopová scintigrafie; Neoplasm Metastasis; melanom; Melanoma; Humans