Zvýšení příjmu mikronutrientu selenu - utopie, fikce, prozřetelnost či nutnost? - 2. část - Kvíčala, Jan (Interní medicína pro praxi, 2003)
V první části článku (Interní medicína pro praxi 2003; 6: 295-300) byly v krátkosti shrnuty biochemické reakce zpracování selenu v organizmu a jeho včlenění do selenoproteinů na základě genetické informace, z čehož vyplývá klasifikace selenocysteinu jako 21. aminokyseliny. Byly popsány dosud známé selenoproteiny s uvedením jejich funkce (je-li známa) a byl popsán vliv selenu, resp. jeho nedostatku na některé fyziologické a biochemické pochody, ovlivňující činnost a zdravotní stav organismu. Na základě funkcí selenoproteinů byl nastíněn možný vliv nedostatku selenu na kardiovaskulární choroby, reprodukci, virulenci a patogenicitu některých virů a rovněž vliv selenu na imunitní odezvu organizmu. V následujících odstavcích bude pokračovat popis efektů sloučenin selenu v organizmu uvedením jejich antikancerogenních účinků na různých úrovních (zde se autor bude odvolávat i na některé mechanizmy vyložené v 1. části), životně důležitou katalytickou činností dejodáz při tvorbě a degradaci thyreoidálních hormonů a budou shrnuty dosavadní víceméně empirické znalosti o působení selenu na psychiku. Možnosti určování stavu selenu v organizmu a stav selenu u populace ČR budou námětem posledního tematického okruhu spolu s uvedením možností intervence u celé populace i jednotlivců.
Keywords: Immune System; zdraví; Selenium; Antineoplastic Agents; Thyroid Hormones; protinádorové látky; antioxidancia; Health; Antioxidants; selen; mikroživiny; Micronutrients; hormony štítné žlázy; imunitní systém