Palmoplantární erytrodysestezie vyvolaná liposomálním doxorubicinem - Miňovská, Viera (Československá dermatologie, 2003)
Palmoplantární erytrodystestezie (PPE) je poměrně častým projevem vedlejších účinků chemoterapiena kůži. Vyznačuje se vyhraněným klinickým obrazem, nespecifickým histologickým nálezema nejasnou patogenezí. Její průběh si u pacientů mnohdy vyžádá úpravu a někdy i ukončeníjinak efektní chemoterapie. Neexistuje specifická léčba, jsou ale popisovány možnosti preventivníhopodávání některých léků u těch chemoterapeutik, se kterými je riziko PPE nejčastěji spojováno(doxorubicin, cytarabin, docetaxel, fluorouracil). Autorka popisuje klinický případ vzniku PPE poaplikaci liposomálního doxorubicinu (liposome-encapsulated doxorubicin) u pacientky s karcinomemovaria.
Keywords: Erythema; ženské pohlaví; Doxorubicin; nádory vaječníků; erytém; lidé; Female; senioři; Skin Manifestations; Pyridoxine; Ovarian Neoplasms; Adrenal Cortex Hormones; Aged; kožní manifestace; pyridoxin; hormony kůry nadledvin; doxorubicin; Humans