Bronchomotorické testy v diagnostice profesního astmatu - Hajduková, Zdeňka; Dušíková, Dobromila; Macháček, Ivo (Alergie (Praha, Print), 2003)
Autoři předkládají přehled bronchomotorických testů, kterými objektivizují bronchiální hyperreaktivitu související s pracovním prostředím. Vycházejí z předpokladu, že stupeň bronchiální hyperreaktivity závisí na tíži zánětu. Tíže zánětu u profesionálního astmatu je závislá na současné expozici alergenu v pracovním prostředí. Principem zjišťování projevu zánětu dýchacích cest ve vztahu k práci je porovnávání spirometrických vyšetření provedených v době pracovní činnosti s obdobím, kdy je pacient mimo pracovní prostředí.
Keywords: Occupational Diseases; Methacholine Compounds; lidé; nemoci z povolání; spirometrie; histamin; Histamine; bronchoprovokační testy; methacholinové sloučeniny; Bronchial Hyperreactivity; bronchiální astma; bronchiální hyperreaktivita; Spirometry; Bronchial Provocation Tests; Asthma; Humans