Bronchoskopie v diferenciální diagnostice obstrukce dýchacích cest u dětí - Turzíková, Jarmila (Alergie (Praha, Print), 2003)
Obstrukce dýchacích cest je u dětí častou příčinou respiračních potíží. Diagnóza se opírá zejména o klinické projevy a o vyšetření plicní funkce, které však pro nespolupracující děti není zatím rutinně dostupné. Bronchoskopické vyšetření může v dětském věku přispět k určení příčiny obstrukce v řadě případů. Bronchoskopie je indikována při podezření na aspiraci cizího tělesa, může být přínosem v diagnostice vrozených vývojových vad dýchacích cest i cévních anomálií, při stanovení diagnózy astmatu u malých dětí, přispívá k potvrzení aspirací při GERD, umožňuje vyšetření pohyblivosti řasinek respiračního epitelu, potvrzení intersticiálního onemocnění plic i objektivizaci dysfunkce vazů hlasových. Autorka prezentuje vlastní zkušenosti s fibrobronchoskopickým vyšetřením u nejasných onemocnění s obstrukční symptomatologií.
Keywords: bronchoskopie; Infant; Humans; diferenciální diagnóza; kojenec; dítě; Child; Airway Obstruction; Female; Diagnosis, Differential; lidé; Plethysmography; Spirometry; ženské pohlaví; Male; obstrukce dýchacích cest; Adolescent; spirometrie; bronchoprovokační testy; Bronchial Provocation Tests; pletysmografie; mužské pohlaví; mladiství; Bronchoscopy