Vliv inhalačních bronchodilatancií na epitel dýchacích cest - Konrádová, Václava (Alergie (Praha, Print), 2003)
V experimentálních podmínkách jsme studovali vliv intratracheální aplikace dvou vdechů tří bronchospasmolytik (salbutamol /Ventolin/, fenoterol hydrobromid /Berotec/ a ipratropium bromid /Atrovent /). Pohárkové buňky byly nadměrně stimulovány k vydávání sekretu (po inhalaci Ventolinu a Atroventu bylo více než 90% buněk stimulováno oproti pouze 20% po podání Berotecu). Ve stupni degenerace se vyskytly výrazné rozdíly. Za 30 minut po aplikaci Ventolinu a Atroventu jsme nalezli v epitelu okolo 80% zcela degenerovaných buněk. Po aplikaci Berotecu se v epitelu ve srovnání s kontrolami počet degenerovaných buněk statisticky významně nezvýšil. Postižení řasinkových buněk bylo ve srovnání se sekrečními elementy méně výrazné. Významnější poškození řasinkových buněk jsme pozorovali pouze po aplikaci Ventolinu. Na základě našich předcházejících pokusů jsme vypracovali klasifikaci stupně poškození epitelu dýchacích cest. Na základě těchto kriterií bylo poškození epitelu vyvolané aplikací dvou vdechů Ventolinu a Atroventu středně závažné až těžké. Změny vyvolané dvěma vdechy Berotecu byly jen lehké. Nepotvrdili jsme, že poškození epitelu bylo vyvoláno propelenty v dávkovacích nádobkách.
Keywords: ipratropium; cilie; epitel; Humans; Research Support as Topic; ABUTEROL; finanční podpora výzkumu jako téma; VENTOLIN; Bronchodilator Agents; fenoterol; lidé; BEROTEC; Cilia; Goblet Cells; ATROVENT; Epithelium; Ipratropium; pohárkové buňky; Fenoterol; bronchodilatancia