Příprava koncentrátu hematopoetických progenitorových buněk periferní krve k autologní transplantaci pacientů se solidními tumory - naše zkušenosti - Pagáčová, Libuše; Nepomucká, Jana; Antošová, V; Greplová, M; Kalanin, Ján (Transfuze a hematologie dnes, 2003)
Vysokodávkovaná chemoterapie s autologní transplantací hematopoetických progenitorových buněkje možností léčby u vysoce rizikových onkologických pacientů. Periferní kmenové buňky (PBSC) seseparují na Autotransfuzní jednotce v IKEM od listopadu 96. Do konce září 2002 bylo indikováno kesběru PBSC 64 pacientů se solidními tumory (47 mužů a 17 žen). Separace PBSC byly zahájeny přivzestupu hodnot CD 34+ buněk nad 20 x 103/ml v periferní krvi po mobilizaci kombinací chemoterapies růstovými faktory – G-CSF (Neupogen v dávce 15 µg/kg/den). Celkem bylo provedeno 247 separací naseparátorech Haemonetics MCS 3p a MCS+. Byly srovnávány oba typy separátorů. Všichni nemocnídostali koncentráty PBSC zpět: 40 pacientů po aplikaci vysokodávkované a 24 pacientů po aplikaciintenzifikované chemoterapie. Tento postup se do budoucna jeví jako velice perspektivní pro tutoskupinu nemocných.
Keywords: dospělí; Blood Component Removal; Female; Adult; ženské pohlaví; Neoplasms; nádory; Growth Substances; lidé; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; autologní transplantace; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; mobilizace hematopoetických kmenových buněk; Hematopoietic Stem Cell Mobilization; Male; separace krevních složek; růstové látky; lidé středního věku; mužské pohlaví; Transplantation, Autologous; Middle Aged; Humans