Zaslouží si chronické srdeční selhání specializovaný program? - Niederle, Petr; Mandysová, Eva; Schejbalová, Marcela; Martínková, D; Šimrová, M (Praktický lékař, 2003)
Progresivně stoupající incidence srdečního selhání v populaci společně s prodlužováním délky života ve vyspělých zemích nás nutí přemýšlet o racionálním přístupu k léčbě a prevenci tohoto syndromu. Za příklad takového racionálního přístupu slouží zakládání ambulancí a jednotek srdečního selhání v mnoha zemích, zejména západních, které jsou řízeny specializovanými sestrami. Charakter péče může být jak ambulantní, tak domácí („home care“). Sestry specialistky naučí nemocné upravit svůj životní styl, odbourat nepříznivé návyky (rizikové faktory) a poskytnout jim tolik potřebnou psychickou podporu.Frekventnější kontroly a včasná úprava existující léčby pak vedou nejen ke zvýšení kvality jejich života, ale i ke snížení počtu rehospitalizací (ekonomický dopad) a v konečném důsledku i prodloužení života. Jelikož je toto téma v českém písemnictví téměř neznámé, považuji za vysoce aktuální prezentovat současné znalosti v problematice a podělit se o některé vlastní zkušenosti.
Keywords: nízký srdeční výdej; Heart Failure; Cardiac Output, Low; chronická nemoc; Ambulatory Care; lidé; srdeční selhání; Managed Care Programs; ambulantní péče; programy řízené péče; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Chronic Disease; Humans