Léčba nemocných se systémovým lupus erythematodes - Horák, Pavel (Interní medicína pro praxi, 2003)
Prognóza nemocných se systémovým lupus erythematodes (SLE) se v posledních dekádách výrazně zlepšila. Přispěla k tomu zejména včasná diagnostika choroby a orgánového postižení, zejména lupus nefritidy a systematická terapie glukokortikoidy a imunosupresními přípravky, zejména cyklofosfamidem. Na druhou stranu existuje mnoho léčebně refrakterních nemocných a široká paleta vedlejších účinků stávajících léků, které spolu podmiňují potřebu vývoje a klinického zkoušení dalších léčiv a nefarmakologických postupů, ještě účinnějších a zejména bezpečnějších než současně aplikované režimy. Článek se soustředí zejména na současné názory na léčbu nemocných se SLE, okrajově shrnuje experimentální terapii odrážející pokrok na poli biotechnologií, která se brzy může stát součástí rutinních postupů.
Keywords: Immunosuppressive Agents; Glucocorticoids; glukokortikoidy; Lupus Erythematosus, Systemic; imunosupresiva; systémový lupus erythematodes