Vplyv nekompletnej ischémie na pericentrálne NOS - pozitívne štruktúry v mieche - Kluchová, Darina; Klimčík, R; Kľoc, P; Daxnerová, Zuzana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2003)
Riešená problematika. Hypoperfúzia centrálneho nervového systému je častou diagnózou v klinickej praxi. K takémuto stavu dochádza pri nedostatočnom zásobovaní tkaniva krvou, či už z extraarteriálnych alebo intraarteriálnych príčin. CieVpráce. V práci sme sledovali okolie centrálneho kanála miechy so zameraním na NADPH-d/NOS pozitívne štruktúry počas fyziologického stavu, aj ovplyvnené dlhotrvajúcou hypoperfúziou. Materiál a metódy. Na dvanástich experimentálnych zvieratách - králikoch sme použili model náhle vzniknutej dlhotrvajúcej 70% stenózy aorty zásobujúcej krvou lumbosakrálnu Časť miechy. Za histologický marker ischemického poškodenia sme si zvolili imunohistochemickú vizualizáciu neurónovej NO syntázy (nNOS) - enzýmu produkujúceho NO. Z dôvodu objektivizácie výsledkov a širšieho pohľadu na problematiku sme rezy spracovali aj histochemickým farbením na NADPH-diaforázu (detekcia konštitutívnych izoforiem enzýmu NOS) a štandardným farbením na hematoxylín-eozín (HE). Výsledky. Morfologické rysy NO-produkujúcich štruktúr z okolia centrálneho kanála sme sledovali prostredníctvom svetelného mikroskopu na priečnych rezoch miechy. Zmeny, ktoré nastali po navodení aortálnej stenózy u experimentálnych zvierat, sme hodnotili v rôznych Časových intervaloch: po jednom týždni, po jednom mesiaci a po troch mesiacoch od vzniku stenózy. Na rezoch farbených HE nebola viditeľná žiadna zmena oproti kontrolným vzorkám. Výsledky získané histochemickou a imunohistochemickou metódou boli takmer identické: pozorovali sme menší vplyv hypoxie na telá neurónov samotných, viac bolo zmenené pozadie, ktoré ukazovalo intenzívnejšiu nNOS aj NADPH-diaforázovú (NADPH-d) reakciu neuropilu. Najvýraznejšie boli tieto zmeny po troch mesiacoch trvania stenózy aorty. V tomto časovom intervale už bolo možné pozorovať aj plne vyvinuté NADPH-d sfarbené cievy. Záver. Získané výsledky podporujú domnienku o účasti NO v patologických procesoch prebiehajúcich v mieche pri dlhotrvajúcom deficite krvného zásobenia.
Keywords: hematoxylin; králíci; zvířata; Microscopy; Spinal Cord; Aortic Diseases; Immunohistochemistry; finanční podpora výzkumu jako téma; Rabbits; mikroskopie; Animals; mícha; synthasa oxidu dusnatého; imunohistochemie; nemoci aorty; Research Support as Topic; Ischemia; Nitric Oxide Synthase; Hematoxylin; ischemie