Oční subklinické změny při významné stenóze karotid - Hejcmanová, Dagmar; Svěrák, Jaromír; Hobza, Vladimír; Kvasnička, Josef; Langrová, Hana (Česká a slovenská oftalmologie, 2003)
Vyšetřili jsme perimetricky a elektroretinograficky 58 pacientů (40 mužů, 18 žen) průměrného věku 67 let (53-83 let) s jednostrannou (29 pacientů) či oboustrannou (29 nemocných) vysokostupňovou symptomatickou stenózou odstupu vnitřní karotidy s cerebrovaskulární alterací, bez očních příznaků. Zorné pole bylo alterováno u 41 pacientů (70,6 %), v 51,3 % se jednalo o mírnou či střední alteraci, v 48,7% o těžké změny. Elektroretinografické výsledky prokázaly u jednostranných stenóz významné snížení amplitud tyčinkových odpovědí a prodloužení latencí u oscilačních potenciálů (OP) na ipsilaterální straně, s významnou redukcí amplitud OP u nemocných po předchozí atace amaurosis fugax. Kritická hodnota amplitudy činí 37 μ V. Vysokostupňové stenózy karotických arterií jsou provázeny omezením rozsahu zorného pole a poruchou elektrických retinálních funkcí v době, kdy objektivní nález na očním pozadí je prakticky normální. Příčinou těchto poruch je pravděpodobně hypoperfuze anebo mikroembolizace v důsledku změn karotického řečiště. Mezi perimetrickými a ERG nálezy není shoda, přesto oba testy mohou být užitečné jak pro detekci časné alterace sítnice, tak v některých případech pomocnou metodou při zvažování indikace karotické endarterektomie.
Keywords: Amaurosis Fugax; Humans; zraková pole; lidé středního věku; Research Support as Topic; elektroretinografie; Female; Aged; finanční podpora výzkumu jako téma; amaurosis fugax; lidé; senioři; oční nemoci; Visual Field Tests; Carotid Stenosis; ženské pohlaví; testy zrakového pole; Male; Electroretinography; Carotid Artery, Internal; Middle Aged; arteria carotis interna; stenóza arteria carotis; Visual Fields; Eye Diseases; mužské pohlaví