Treatment of chronic cough in children with montelukast, a leukotriene receptor antagonist - Kopřiva, František; Sobolová, Lucie; Szotkowská, Jarmila; Zápalka, Martin (Klinická farmakologie a farmacie, 2003)
U 22 dětí (13 chlapců a 9 dívek) s chronickým kašlem jsme čtyři týdny podávali antagonistu leukotrienových receptorů - montelukast (SingulairR tbl. 5 mg) v dávce 5 mg jednou denně. U 14 dětí (68 %) tento kašel v průběhu třetího týdne odezněl. U těchto dětí s dobrým efektem léčby jsme zjistili vyšší hladinu sérového kationického proteinu (S-ECP) před léčbou než u dětí bez efektu léčby (před léčbou u dětí s efektem 14,88 ± 2,651 -g/l verzus bez léčebného efektu 6,62 ± 0,948 -g/l; p < 0,01) a i za čtyři týdny po léčbě (u dětí s efektem10,55 ± 1,631 -g/l verzus bez léčebného efektu 6,13 ± 0,937 -g/l, p < 0,05). Rozdíl mezi těmito hodnotami je statisticky významný. Mezi oběma soubory je signifikantní rozdíl (p < 0,01) v absolutním počtu eozinofilů v periferní krvi i mezi hladinami celkového IgE (S-IgE) vyšetřenými před zahájením léčby. U dvou dětí, u kterých nebyla odpověď na léčbu, jsme následně 24hodinovou pH metrií prokázali gastroezofageální reflux. Na základě získaných výsledků můžeme usuzovat, že u pacientů s chronickým kašlem a vyšší hladinou S-ECP, S-IgE a s vyšším absolutním počtem eozinofilů v periferní krvi je vysoká pravděpodobnost efektu léčby montelukastem.
Keywords: Chronic Disease; kašel; Receptors, Leukotriene; lidé; Cough; výsledek terapie; dítě; Child; Humans; Leukotriene Antagonists; receptory leukotrienů; antagonisté leukotrienů; Treatment Outcome; chronická nemoc