Historie a současnost chirurgie báze lební - Sameš, M; Vachata, P (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2003)
Autoři podávají u nás dosud nepublikovaný přehled o vjrvoji chirurgie na bázi lební. Tato se zabývá chirurgickým řešením vývojových, traumatických, cévních a nádorových patologií v anatomicky nejsložitějších oblastech lidského organismu. K explozivnímu rozvoji této chirurgie došlo v posledních dvaceti letech. Vznik chirurgie lební báze byl podmíněn zdokonalením mikrochirurgických technik a znalostí mikroanatomie v této oblasti (detailní topografické vztahy CNS a hlavových nervů, cév intraoseálních orgánů temporální kosti a dalších anatomických struktur na bázi lební). Vývoj šel taktéž paralelně s vývojem grafických radiologických technik CT, MRI, DSA, intervenční neuroradiologie a samozřejmě s rozvojem anestezie. Nezbytnou podmínkou byla mezioborová spolupráce neurochirurgie, otologic a maxillofaciální chirurgie, přičemž každý obor musel překročit své konvenční hranice. Rozsáhlá oblast báze lební je rozdělena anatomicky na 1. přední jámu a oblast hypofýzy, 2. zadní jámu lební, mostomozečkový koutu a temporální kost, 3. střední jámu lební a 4. centrální oblasti báze lební. Dané kapitoly dávají přehled o vývoji jednotlivých chirurgických přístupů a podrobné citace jsou zároveň základem pro studium a teoretické zvládnutí moderních chirurgických technologií. Definování chirurgie lební báze a jejích cílů vedlo k vytvoření specializovaných anatomických laboratoří a k mezinárodní kooperaci a výuce náročných operačních postupů. Tak přestaly být tyto operace výsadou 3-4 nejvyspělejších chirurgů na světě a bylo možné systematicky a úspěšně řešit tyto patologie v jednotlivých zemích. Koncentrace ve specializovaných centrech byla nezbytná. V diskusi je podán přehled o vývoji světové a evropské odborné společnosti včetně historie vrcholných světových a evropských kongresů. Zvláštní pozornost je věnována vývoji chirurgie báze lební v naších zemích.
Keywords: baze lební; neurochirurgické výkony; Neurosurgical Procedures; Skull Base