Komplikace implantabilních programovatelných infuzních pump, jejich prevence a možnosti řešení - přehledný referát - Houdek, Michael; Kala, M (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2003)
Implantace programovatelných infuzních pump se přes svou ekonomickou náročnost stává součástí léčebného postupu i v našem zdravotnictví. Přes technickou dokonalost implantovaného zařízení nelze vyloučit možnosti komplikací, které mohou v některých případech ohrozit i život nemocného. Podrobhě jsou popsány možnosti prevence, včasného rozpoznání a případného léčebného zásahu u komplikací spojených s technickým selháním infuzní pumpy, komplikace chirurgické, zánětlivé a komplikace V důsledku predávkovaní. Snahou autorů je podat přehledně veškeré potřebné informace lékařům. kteří by se s takto léčenými pacienty mohli dostat do kontaktu.
Keywords: Infusion Pumps, Implantable; Neurosurgical Procedures; Baclofen; Postoperative Complications; morfin; Intraoperative Complications; Morphine; baklofen; pooperační komplikace; peroperační komplikace; neurochirurgické výkony; implantabilní infuzní pumpy