Intrapulmonální poměry a ventilační parametry při konvenční a vysokofrekvenční umělé plicní ventilaci - Roubík, Karel; Pachl, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Článek se zabývá popisem rozdílů mezi konvenční a vysokofrekvenční ventilací z hlediska rozdílných fyzikálních principů proudění plynů.Uvádí vliv plicní mechaniky na intrapulmonální poměry při konvenční i vysokofrekvenční ventilaci. Detailně jsou sledovány rozdíly mezi jednotlivými parametry charakterizujícími ventilační režim s diskusí o jejich významu pro efektivní a bezpečné řízení konvenční a vysokofrekvenční ventilace.
Keywords: mechanické ventilátory; umělé dýchání; Ventilators, Mechanical; Pulmonary Gas Exchange; Respiration, Artificial; vysokofrekvenční ventilace; výměna plynů v plicích; High-Frequency Ventilation