Zrakové funkce při vysoké myopii korigované fakickou předněkomorovou čočkou (PK PIOL). První výsledky - Bytton, Lisa; Hejcmanová, Dagmar; Langrová, Hana; Rozsíval, Pavel; Feuermannová, Alena; Hejcmanová, Markéta (Česká a slovenská oftalmologie, 2003)
20 očí (12 žen, 8 mužů) podstupujících implantaci předněkomorové PK PIOL ke korekci sférické refrakční vady bylo vyšetřeno předoperačně a za 1 a 6 měsíců po zákroku. Medián sférického ekvivalentu refrakce byl -9,75 dpt (rozmezí -19,00 až -6,00 dpt). Kontrastová citlivost (KC) byla testována na zařízeni typu Contrast sensitivity 8010 v 6 prostorových frekvencích v rozmezí 0,74 až 29,55 c/deg a na Ginsburgových tabulích v 6 prostorovýchfrekvencích vrozmezí l,15 až 27,25 c/deg. Nejlépe korigovaná zraková ostrost (NKZO) byla měřena na normalizovaných tabulích s Landoltovými optotypy. Vliv oslnění při úrovni 342 cd/m2 byl testován s použitím přístroje Brightness Acuity Tester. Sférický ekvivalent po šesti měsících dosahuje hodnoty 0,00 (-1,00–0,00). NKZO vzrůstá z předoperačních hodnot 0,79 (rozmezí 0,50–0,97) za stejnou dobu na 0,96 (rozmezí 0,83–1,00). KC je předoperačně výrazně nižší než hodnota zdravé populace, pooperačně se hodnoty KC zvyšují, v 6 měsících sledování je zaznamenáno signifikantní zvýšení ve středních a vysokých prostorových frekvencích oběma způsoby měření. Tyto hodnoty se dostávají téměř na spodní hranici normálních hodnot zdravé populace. Vliv oslnění při úrovni 342 cd/m2 na obě veličiny nebyl prokázán. Kvalita vidění pooperačně zjišťovaná uvedenými metodami se výrazně zlepšila vzhledemk předoperačnímu stavu.
Keywords: přední komora oční; myopie; Anterior Chamber; nitrooční čočky; výsledek terapie; Lens Implantation, Intraocular; mužské pohlaví; Adult; Lenses, Intraocular; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Humans; zraková ostrost; citlivost na kontrast; Contrast Sensitivity; Visual Acuity; Myopia; Research Support as Topic; dospělí; Female; implantace nitrooční čočky; Treatment Outcome; lidé; Male