Radioterapie v léčbě epiteliálního karcinomu ovarií - Petera, J; Špaček, J; Odrážka, Karel (Česká gynekologie, 2003)
Cíl studie: Zhodnocení role radioterapie v léčbě epiteliálních nádorů ovarií.Typ studie: Souhrnný přehled.Název a sídlo pracoviště: Klinika onkologie a radioterapie a Klinika porodnictví a gynekologie,Fakultní nemocnice Hradec Králové.Předmět a metoda studie: Diskuse o efektu radioterapie v léčbě epiteliálních nádorů ovarií nazákladě publikovaných literárních zkušeností.Závěr: Radioterapie prokázala svoji účinnost v adjuvantní léčbě ovariálního karcinomu se střednímrizikem. V současné době pozornost přitahuje její užití jako konsolidační či záchranné léčby pochemoterapii. Může mít rovněž efekt jako paliativní léčba u chemorefrakterních tumorů. Použitímoderní ozařovací techniky je podmínkou jejího úspěchu.
Keywords: radioterapie; adjuvantní radioterapie; karcinom; Radiotherapy; Ovarian Neoplasms; konformní radioterapie; Radiotherapy, Adjuvant; plánování radioterapie pomocí počítače; nádory vaječníků; Radiotherapy Planning, Computer-Assisted; Radiotherapy, Conformal; Carcinoma