Komorbidita úzkosti a deprese - Maršálek, Michal (Psychiatrie (Praha, Print), 2003)
Komorbidita úzkosti a deprese je nejčastější kombinací mentálních poruch v psychiatrické populaci. Nález sekundární deprese při primární úzkostné poruše je mnohem častější než opačná varianta. Komorbidita má vztah k závažnosti a perzistenci příznaků, stupni psychosociálního poškození, riziku sebevražedných pokusů a možná i k horší odpovědi na farmakoterapii a psychoterapii. Byl navržen model neuroendokrinního kontinua úzkosti a unipolární deprese. Primární úzkostná porucha by mohla narušit neurobiologické podklady regulace stresu hypotalamo--pituito-adrenálním (HPA) systémem a vést k dysregulci přenosové aktivity. Poškození buněk hipokampu opakovaným stresem s následnou ztrátou hipokampální inhibice by mohlo být podkladem rozvoje sekundární deprese. Je uveden postup při léčení pacienta s depresí a úzkostí, při kterém má přednost monoterapie antidepresivy a psychoterapie.
Keywords: Anxiety; Comorbidity; komorbidita; deprese; serotonin; Serotonin; Drug Therapy, Combination; noradrenalin; antidepresiva; kombinovaná farmakoterapie; Depression; úzkost; Norepinephrine; Antidepressive Agents