Srovnání morfologie aterosklerotických plátů u nemocných se stabilní anginou pectoris a akutním koronárním syndromem při vyšetření intravaskulárním ultrazvukem - Kovárník, Tomáš; Řezníček, V; Nováčková, Kateřina; Bělohlávek, J; Horák, Jan; Holm, František; Šimek, S; Aschermann, Michael (Časopis lékařů českých, 2003)
Článek podává přehled dosud známých poznatků o rozdílné morfologii aterosklerotických plátů u nemocných se stabilní anginou pectoris a akutním koronárním syndromem při vyšetření intravaskulárním ultrazvukem. Jsou popsány jak rozdíly popsané patologickými anatomy, tak rozdíly zjistitelné in vivo. Přehled je doplněn o ukázky jednotlivých morfologických odlišností spolu s odkazy na literaturu podrobně se zabývající danou problematikou.
Keywords: angina pectoris; infarkt myokardu; ultrasonografie; ruptura; Angina Pectoris; Rupture; Myocardial Infarction; Ultrasonography; arterioskleróza; Arteriosclerosis