Operační zátěž a některé biochemické ukazatele - Kaška, Milan; Živný, P (Rozhledy v chirurgii, 2003)
Cíle: Hledání vztahů rutinně i zatím řídce užívaných biochemických ukazatelů k zátěži resekčním výkonem. Nemocní a metody: Soubor 37 operantů tvorily dva podsoubory podle povahy postižení tlustého střeva vyžadujícího resekci. Mezi malignitami dominovala diagnóza adenokarcinomu tračníku (23 pacienti, prům. BMI 25,59, prům. věk 63,65 roku). Nejčetnějšími benigními onemocněními byly Crohnova nemoc a komplikovaná divertikulámí nemoc tračníku (14 nemocných, prům. BMI 21,91, prům. věk 39,50). Vzorky krve byly odebírány před operací, ihned po ní a v 6:00 hodin 1., 3. a 5. pooperační den. Stanovení ukazatelů bylo provedeno rutinními biochemickými metodami (albumin, CRP, cholinesteráza, haptoglobin, cholesterol), speciálními metodami (SOD, glutation) a ELISA metodami (leptin, IL-2r a IL-8, TNF). Získané údaje byly zpracovány statistickými metodami programů Sigma-Stat, OneWay ANOVA a testem Uneární regrese. Výsledky: Průměrné sérové koncentrace albuminu, leptinu a cholesterolu klesaly pooperačné významně oproti předoperačním hodnotám. Průměrné sérové koncentrace CRP kulminovaly 3. pooperační den, kdy dosahovaly 722 % u benignit a 1814 % u malignit oproti předoperačním hodnotám. Hodnoty u cholinesterázy, glutationu, SOD a haptoglobinu významnější dynamiku v kolemoperačním období nevykazovaly. Sérové koncentrace leptinu korelovaly s BMI, ale sérové koncentrace většiny ukazatelů s BMI ani s věkem operantů významněji nekorelovaly. Závěry: Sérové koncentrace leptinu, albuminu, haptoglobinu a C-reaktivního proteinu vykazují významnou dynamiku v kolemoperačním období. Kolem 5. pooperačního dne se stabilizují a dosahují předoperačních hodnot. Vzájemná korelace jednotlivých sledovaných ukazatelů je minimální.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; nemoci střev; Intestinal Diseases; klinické laboratorní techniky; Female; Clinical Laboratory Techniques; biologické markery; Postoperative Period; Biomarkers; Adult; ženské pohlaví; lidé; pooperační komplikace; Humans; pooperační období; Research Support as Topic; Postoperative Complications; Male; Aged; index tělesné hmotnosti; lidé středního věku; tlusté střevo; senioři; mužské pohlaví; Body Mass Index; Middle Aged; Intestine, Large