Operační přístupy do sfenoidální dutiny při mikrochirurgických operacích nádorů hypofýzy - Bláha, M; Netuka, David; Mohapl, Milan; Masopust, Václav; Plas, Jaroslav; Beneš, V (Rozhledy v chirurgii, 2003)
V současné době existují tri hlavní druhy chirurgických přístupů do sfenoidální dutiny. Prvním a nejklasičtějším pristupem je sublabiální incize se submukózní resekci podél nosního septa. Je zvláště výhodná pro pacienty s malými nosními aperturami, u pediatrické populace nebo u velkých tumorů s extenzí laterálně do kavernózních splavů či do klivu. Druhým přístupem je technika transnazálního submukózního tunelu. I když dnes zřejmě patří k nejužívanějším, poskytuje nejužší operační prostor. Třetí technikou je primy transnazální pristúp do sfenoidální dutiny. Tato technika nejvíce šetri normální tkáně v cestě operačního pristupů a je časově nejméně náročná. V období 20 měsíců jsme provedli 81 mikrochirurgických operací transsfenoidálním přístupem u 44 žen a 37 mužů. Nejčastější indikací k výkonu byla ve 42 pri'padech porucha perimetru zorného pole a u 24 pacientů hormonální dysbalance. Sublabiální submukózní přístup do sfenoidální dutiny byl použit u 69 operací, technika transnazálního submukózního tunelu byla užita u 10 pacientů, dvakrát byl prostor tureckého sedla dosažen přímým transnazálním přístupem. Krátkodobé ani dlouhodobé komplikace dané různými variantami operačních přístupu jsme nezaznamenali.
Keywords: Pituitary Gland; nádory hypofýzy; Aged; Minimally Invasive Surgical Procedures; lidé středního věku; senioři; neurochirurgické výkony; Pituitary Neoplasms; lidé; Sella Turcica; Adult; miniinvazivní chirurgické výkony; Middle Aged; dospělí; Neurosurgical Procedures; sella turcica; Female; Male; ženské pohlaví; Humans; mužské pohlaví; hypofýza