Klasická versus laparoskopická apendektomie - Hruban, Bohumil; Pistulka, J; Šťastný, J (Rozhledy v chirurgii, 2003)
Autoři v práci analyzují sestavu 1831 apendektomií, provedených na chirurgickém oddělení v Prostějově V letech 1996-2001. Laparoskopická technika výkonu byla zařazena do arsenálu operačních metod v roce 1995. Při vyhodnocení sestav z r. 1996 (laparoskopicky operovány i pokročilé apendicitidy) a 2001 (diferencovaný přístup v indikaci laparoskopické apendektomie) konstatují výraznou redukci nitrobrišních septických komplikácí při diferencované indikaci laparoskopického výkonu.
Keywords: výsledek terapie; Treatment Outcome; apendicitida; Appendectomy; Laparoscopy; Postoperative Complications; lidé; Appendicitis; laparoskopie; pooperační komplikace; apendektomie; Humans