Systém PiCCO - pulse contour cardiac output - Šrámek, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Systém PiCCO umožňuje invazivní měření hemodynamiky centrálním žilním katétrem a termodilučním arteriálním katétrem, umístěnými ve velkém oběhu, tj. bez nutnosti zavedení katétru do arteria pulmonalis (PAC). Hodnoty srdečního výdeje (CO) získané intermitentně transpulmonální termodilucí i kontinuální analýzou tepové křivky jsou srovnatelné s CO získaným pomocí PAC. PiCCO měří objemové parametry preloadu, které odhadují plnění srdce spolehlivěji než plnící tlaky (central venous pressure, CVP a pulmonary artery occlusion pressure, PAOP). Preload je u nemocných na řízené ventilaci odhadován i pomocí dynamických parametrů analýzou arteriální křivky (stroke volume variation, SVV a pulse pressure variation, PPV). PiCCO kvantifikuje velikost plicního edému (extravascular lung water, EVLW). Ve většině klinických situacích je PiCCO dostatečným nástrojem k měření hemodynamiky u kriticky nemocných.
Keywords: zaváděcí katétry; minutový srdeční výdej; termodiluce; monitorování fyziologických funkcí; Catheters, Indwelling; Humans; Respiratory Function Tests; Thermodilution; hemodynamika; Cardiac Output; Monitoring, Physiologic; Hemodynamics; respirační funkční testy; lidé