Postižení plic po intravenózní intoxikaci tetrachlorethylenem - Koukalová, Eva; Fialová, Jarmila; Zatloukal, J; Kolek, V (Pracovní lékařství, 2003)
V uvedené kazuistice se popisuje zajímavý případ postižení plic manifestním plicním edémem u 44letého muže, a to po ojedinělé intravenózní aplikaci tetrachlorethylenu v dávce 5 ml v suicidálním úmyslu. Další průběh při terapii kortikoidy byl příznivý, s přechodnou mírnou alterací renálních a jaterních funkcí. V diskusi se uvádí srovnání se známým dokumentovaným postižením organismu po inhalační intoxikaci.
Keywords: dospělí; Prednisone; Humans; Research Support as Topic; Clinical Laboratory Techniques; klinické laboratorní techniky; finanční podpora výzkumu jako téma; mužské pohlaví; injekce intravenózní; prednison; Adult; chromatografie plynová; Injections, Intravenous; Tetrachloroethylene; Pulmonary Edema; tetrachlorethylen; lidé; Poisoning; Male; Chromatography, Gas; plicní edém; otrava