Chirurgická liečba paraezofageálnej hernie - Belák, Jozef; Vajó, Július; Jurgová, T; Sauka, Cyril; Brandebur, O; Kudláč, Marián; Chyla, M (Rozhledy v chirurgii, 2003)
V oblasti ezofageálneho hiatu sa môžu vyskytnúť štyri typy hernie. I. typ predstavuje hiátová sklzná hernia. II. typ predstavuje hernia všeobecne známa ako paraezofageálna hernia. Pri tomto type hemie kardia žalúdka a distálny pažerák zostávajú pod hranicou. Oslabeným miestom vo frenoezofageálnej membráne sa fundus žalúdka dostáva do hrudníka nad bránicu. Autori prezentujú 10 pacientov s paraezofageálnou herniou, ktori boli operovaní na II. chirurgickej klinike LF UPJŠ , FN L. Pasteura v Košiciach. Išlo o dospelých pacientov, 5 mužov a 5 žien. U 4 pacientov išlo o tzv. „upside-down stomach". Hernie boli vo všetkých pripadoch operované cestou aparotómie, po repozícii žalúdka do brušnej dutiny bola rekonštruovaná oblasť hiatu a bránice. Jedna pacientka bola operovaná urgentně pre krvácanie z vredu žalúdka. Bezprostredné pooperačné výsledky boli dobré, pooperačný priebeh bol u všetkých pacientov priaznivý, bez komplikácii. Záverom autori uvádzajú, že indikáciou na chirurgický výkon by mala byť každá diagnostikovaná paraezofageálna hernia. Antirefluxná operácia by mala byť uskutočnená pri symptómoch gastroezofageálneho refluxu. Otázka operačného pristupu (torakotómia alebo laparotómia) je stále diskutovaná, každý má svojich zástancov ale v posledných rokoch do popredia sa dostáva laparoskopické riešenie paraezofageálnej hernie.
Keywords: Female; lidé středního věku; Hernia, Hiatal; gastroezofageální reflux; Gastroesophageal Reflux; torakotomie; mužské pohlaví; hiátová hernie; laparotomie; Humans; dospělí; Laparotomy; lidé; Middle Aged; senioři; ženské pohlaví; Thoracotomy; Aged; Adult; Male