Hydrofilní gelové matricové tablety pro perorální aplikaci léčiv - Rabišková, Miloslava; Vostalová, L; Medvecká, Gabriela; Horáčková, D (Česká a slovenská farmacie, 2003)
Matricové tablety s dispergovanou aktivní látkou jsou nejjednodušším pojetím v designu lékovýchforem s modifikovaným uvolňováním léčiva. Obsahují-li jako pomocnou látku bobtnavý polymer,uvolňování z těchto systémů, po iniciální liberaci části léčiva z povrchu, probíhá difuzí, erozí nebokombinací obou mechanizmů v závislosti na rozpustnosti obsaženého léčiva. Přestože se hydrofilnímatricové tablety staly osvědčenou a v praxi hojně používanou retardetou, výzkumtéto lékové formyneustává. Zkoušejí se nové pomocné látky a jejich kombinace. Článek je přehledem poznatkůpublikovaných v této oblasti v poslední době.
Keywords: aplikace orální; Drug Administration Routes; tablety; Tablets; Delayed-Action Preparations; MATRICE; Administration, Oral; Gels; gely; léky s prodlouženým účinkem; Polymers; polymery; způsoby aplikace léků