Imunohistochemická detekce a kvantifikace minimální reziduální nemoci pomocí protilátky DBA.44 v trepanobiopsiích pacientů s vlasatobuněčnou leukémií - Dědič, Karel; Žák, P (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2003)
U pacientů s vlasatobuněčnou leukémií, léčených 2-chlorodeoxyadenosinem nebo 2-deoxycoformicinem, je dosahováno velmi vysokého počtu terapeutických odpovědí. Při dosažení kompletní remise - minimální reziduálni nemoci nelze prokázat aktivitu onemocnění, splenomegalii a lymfadenopatii; dochází k normalizaci koncentrace hemoglobinu, počtu granulocytů a krevních destiček. Současně nelze standardním barvením prokázat leukemické buňky v periferní krvi a v kostní dřeni. K jejich průkazu lze použít imunohistochemického vyšetření pomocí protilátky DBA.44 na intenzitu imunohistochemické reakce a zároveň morfologii vlasatých buněk. Při kvantifikaci leukemických buněk je používána počítačová analýza obrazu LUCIA-M.
Keywords: vlasatobuněčná leukemie; lidé; Leukemia, Hairy Cell; Humans; monoklonální protilátky; Biopsy, Needle; jehlová biopsie; imunohistochemie; Immunohistochemistry; Antibodies, Monoclonal