Ovlivnění únavy u roztroušené sklerózy mozkomíšní aerobním cvičením v rámci komplexního fyzioterapeutického programu - Zálišová, K (Rehabilitácia, 2001)
Studie se zúčastnilo osmnáct probandů - nemocných RS. Experimentální skupina byla po dobu šesti týdnů podrobena komplexnímu fyzioterapeutickému programu, jehož součástí byla aerobní zátěž. Kontrolní skupina dodržovala dosavadní zvyklosti. U probandů experimentální skupiny došlo ke zvýšení fyzické kondice (zátěžové vyšetření na rumpálovém ergometru) a snížení únavy (Modified Fatigue hnpact Scale).
Keywords: tělesná výkonnost; dospělí; Humans; Physical Fitness; Ergometry; lidé; Multiple Sclerosis; Fatigue; roztroušená skleróza; Exercise Test; Adult; ergometrie; únava; zátěžový test