Korelace výsledků průtokové cytometrie a morfologických nálezů v diagnostice maligních lymfomů z B buněk - Manďáková, Petra; Campr, Vít; Kodet, Roman (Časopis lékařů českých, 2003)
Východisko. Imunofenotypizace maligních lymfomů je dnes již nezbytnou podmínkou pro jejich správnou klasifikaci a následně pro stanovení terapie a prognózy pacienta (SZO). Přestože možnosti klasické imunohistologie v řezech (parafinových i zmražených) se v posledních letech významně rozšířily, je výhodné kombinovat je s vyšetřením průtokovou cytometrií. Hlavní předností průtokové cytometrie je možnost současné aplikace dvou a více protilátek značených různými fluorochromy v jednom vzorku. Limitací je nutnost vyšetřovat pouze nativní materiál. Metody a výsledky. Metodu průtokové cytometrie jsme spolu s histologickým a imunohistochemickým vyšetřením použili pro diagnostiku primárních non-Hodgkinských lymfomů z B buněk (B-NHL) a ke stagingu respektive k restagingu v kostní dřeni. Na sestavě 90 pacientů s prokázaným nebo suspektním B-NHL jsme zjistili shodu výsledků v 89 % hodnocených primárních nádorů a v 85 % hodnocených kostních dření. Celková úspěšnost průtokové cytometrie pro určení infiltrace vzorku B lymfomem byla 89 %. Závěry. Imunofenotypizace pomocí průtokové cytometrie významně přispívá ke zpřesnění klasifikace maligních lymfomů z B buněk. V některých případech není dokonce nutné doplnit imunohistochemické vyšetření. Obzvláště výhodné je využití metody při stanovení klonality pomocí povrchových markerů, kdy je průtoková cytometrie významně specifičtější i senzitivnější než imunohistochemické vyšetření v histologickém řezu. Využití imunofenotypizace pomocí průtokové cytometrie jako pomocné metody v korelaci s morfologickými nálezy zrychluje a zpřesňuje diagnostiku maligních lymfomů z B buněk.
Keywords: lymfatické uzliny; protilátky; Male; Lymph Nodes; Neoplasm Staging; Lymphoma, B-Cell; Adult; B-buněčný lymfom; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; Flow Cytometry; Antibodies; průtoková cytometrie; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Immunophenotyping; Humans; Bone Marrow; kostní dřeň; Research Support as Topic; Female; lidé středního věku; staging nádorů; imunofenotypizace; Middle Aged