Naše první zkušenosti s magneticko-rezonanční cholangiopankreatikografií - Malíková, Hana; Weichet, Jiří; Vymazal, Josef; Balák, Jan; Drugová, Běla; Mareš, K; Oliverius, M (Časopis lékařů českých, 2003)
Východisko. Magneticko-rezonanční cholangiopankreatikografie (MRCP) je založena na využití těžce vážených ETSE (echo-train spin echo) T2 sekvencí s potlačením tuku, které poskytují vizualizaci pomalu proudící či stagnující tekutiny. Jde o krátké sekvence v koronární rovině se šíří vrstvy 8 cm nebo 4 mm. V práci jsou předloženy vlastní zkušenosti s MRCP vyšetřeními za posledních 12 měsíců. Metody a výsledky. Celkově autoři provedli 88 vyšetření, z toho do souboru zařadili 67 vyšetření, která byla jednoznačně klinicky indikovaná a technicky zdařilá. Z 67 pacientů bylo 20 mužů ve věku 25–83le t a 47 žen ve věku 19–82 let. Pacienti byli rozděleni do 4 základních indikačních skupin (I. – přechodná cholestáza, normální ultrazvukové vyšetření, II. – jednoznačná cholestáza, III. – patologie pankreatu, IV. – nezařazení). Nejpočetnější skupinou se stala skupina I. (35 pacientů). U 7 (20 %) z nich byla nalezena patologická odchylka převážně charakteru choledocholithiázy a stenóz včetně mnohočetných stenóz při později ověřené primární sklerotizující cholangoitidě. MRCP bylo jednoznačně diagnosticky přínosné u pacientů s cholestázou (16 pacientů ve skupině II.), u nichž MRCP jednoznačně odpovědělo na otázku žádanou klinikem. Ujednoho pacienta (z celkových čtyř) s primární sklerotizující cholangoitidou nebyly však na MRCP zachyceny všechny intrahepatální stenózy, které byly zobrazeny na ERCP. MRCP přesvědčivě zobrazila u tohoto pacienta pouze extrahepatální stenózy. Závěry. MRCP by měla zaujmout pevné místo ve vyšetřovacím algoritmu pacientů s patologií žlučových cest. Má význam nejen u pacientů, u kterých je endoskopická cholangiopankreatikografie (ERCP) kontraindikována či se nezdaří, ale přínosné je i u pacientů s přechodnou cholestázou s negativním ultrazvukovým nálezem.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Sensitivity and Specificity; magnetická rezonanční tomografie; senzitivita a specificita; Humans; lidé středního věku; Klatskinův nádor; Female; Aged; dospělí; senioři; lidé; Cholestasis; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Klatskin Tumor; Adult; ženské pohlaví; Gallstones; Male; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; Middle Aged; žlučové kameny; mužské pohlaví; cholestáza