Grampozitivní patogeny při infekcích krevního řečiště - multicentrická studie - Kolář, Milan; Heinigeová, Blanka; Bartoníková, N; Čermák, P (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2003)
Cíl práce: Cílem této prospektivní multicentrické studie bylo stanovení incidence grampozitivních bakterií u infekcí krevního řečiště (IKR) a charakteristika jejich rezistence k antibiotikům v České republice. Materiál a metody: Studie probíhala na 15 pracovištích v České republice v období leden – duben 2003. Celkový počet grampozitivnimi bakteriemi vyvolaných IKR byl stanoven na 100, rozložených mezi 10 fakultních resp. Krajských center po 7 případech a 5 okresních center po 6 případech. Výsledky: Nejčastěji byly identifikovány kmeny Staphylococcus aureus (39 %), koaguláza-negativní stafylokoky (34 %), Streptococcus pneumoniae (11 %) a Enterococcus sp. (9 %). Rezistence k oxacilinu byla prokázána u 10 % kmenů Staphylococcus aureus a 41 % koaguláza-negativních stafylokoků. Všechny kmeny Streptococcus pneumoniae byly citlivé na penicilin a chloramfenikol. V případě enterokoku nebyly prokázány kmeny s rezistencí ke glykopeptidům. Produkce bakteriálního biofirmu byla prokázána u 22 (56 %) kmenů Staphylococcus aureus, 14 (42 %) koaguláza-negativních stafylokoků a 2 kmenů Enterococcus sp. Klinická významnost izolovaných grampozitivních bakterií je signifikantně podmíněna bakteriálním druhem (p = 0,01) a dosahuje nejvyšších hodnot u kmenů Streptococcus pneumoniae (100 %) a Staphylococcus aureus (87 %). V 32 % se jednalo o katetrové infekce a lze tedy potvrdit, že přítomnost umělého materiálu představuje významný rizikový faktor pro vznik IKR.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Staphylococcus aureus; grampozitivní bakteriální infekce; Blood Circulation; Humans; Microbial Sensitivity Tests; lidé; Research Support as Topic; Drug Resistance, Microbial; mikrobiální testy citlivosti; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; Escherichia coli; antibiotická rezistence; Gram-Positive Bacterial Infections; krevní oběh