Laparoskopická a retroperitoneoskopická pyeloplastika - Kočvara, Radim; Sedláček, Josef; Vraný, Michael; Dvořáček, Jan; Dítě, Zdeněk (Česká urologie, 2003)
Cíl práce: Srovnat léčbu stenózy pyeloureterální junkce (PUJ) laparoskopickou technikou s léčbou otevřenou operací a upozornit na úskalí spojená se zaváděním této techniky. Pacienti a metoda: Od března 2001 do května 2003 jsme indikovali 12 nemocných k laparoskopické (LP), či retroperitoneoskopické (RP) pyeloplastice pro stenózu PUJ. Až na 1 nemocnou (58 let) byli všichni nemocní ve věku od 12,5 do 19,3 let (průměr 16,4 let). Provedli jsme srovnání se skupinou 13 nemocných ve věku od 9 do 26 let (průměr 13,4 let) operovaných transmuskulárním lumbotomickým řezem v letech 2000 - 2001. Výsledky: LP operaci jsme provedli u 7, RP u 5 nemocných, z nichž z důvodů otevření peritonea byla 1 nemocná konvertována na otevřenou operaci a 1 dokončena laparoskopicky. U 8 z 12 nemocných byl nalezen svazek aberantních cév přes PUJ. U 1 nemocné bylo nutné po operaci vyměnit ucpaný ureterální stent. Při srovnání s otevřenou operací je patrná menší spotřeba analgetik (67 vs 105 mg piritramidu) a výrazně kratší pooperační rekonvalescence, délka operace je však 2násobná (150 vs 310 minut). Snazší a rychlejší provedení operace dosáhneme, když operatér - pravák provádí LP operaci vlevo a RP operaci vpravo. Perzistenci obstrukce PUJ jsme nezaznamenali u žádného nemocného. Závěr: Pyeloplastika laparoskopickou technikou je vhodnou alternativou léčby stenózy PUJ, zejména při podezření na přítomnost aberantních renálních cév. Vedle vyloučení lumbotomie zajišťuje kvalitnější pooperační průběh a rychlou následnou rekonvalescenci. Délku operace lze snížit správnou indikací LP nebo RP přístupu.
Keywords: laparoskopie; Research Support as Topic; Hydronephrosis; hydronefróza; lidé; ledvinná pánvička; finanční podpora výzkumu jako téma; Humans; Retroperitoneal Space; retroperitoneální prostor; Kidney Pelvis; Laparoscopy