MDCT angiografie věnčitých tepen šestnáctidetektorovým výpočetním tomografem - principy a první klinické zkušenosti - Ferda, Jiří; Pešek, Jan; Novák, Milan; Hájek, Tomáš; Bernat, Ivo; Boček, P (Česká radiologie, 2003)
Multidetektorová CT angiografie věnčitých tepen využívá synchronizaci akvizice hrubých dat s EKG křivkou. K rekonstrukci obrazů se používá jen segment dat v diastolické fázi, dosahuje se tak časového rozlišení až 105 ms. Hodnotí se axiálni obrazy a na pracovní stanici jsou zhotovovány trojrozměrné rekonstrukce věnčitých tepen. Hlavní nevýhodou metody je relativně nízké časové rozlišení, které neumožňuje kvalitně zobrazit koronárni řečiště u osob s frekvencí vyšší než 85 za minutu i u pacientů s arytmiemi, také větve na laterální a spodní stěně srdce nejsou u všech pacientů kvalitně zobrazitehié. Ačkoliv má tato ojedinělá zobrazovací technika dosud limitace ve srovnání s katetrizační koronarografií, jde o první krok k neinvazivnímu zobrazení věnčitých tepen. V práci autoři hodnotí soubor 30 nemocných vyšetřených na šestnáctiřadém multidetektorovém přístroji Somatom Sensation 16 (Siemens, Forchheim, SRN).
Keywords: koronární cévy; Coronary Vessels; koronární angiografie; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie; lidé; Contrast Media; kontrastní látky; Coronary Angiography; Humans