Digitálna subtrakčná hysterosalpingografia - Lányi, Ernest; Hudec, M; Tvrdík, E (Česká radiologie, 2003)
Digitálna subtrakčná hysterosalpingografia je zobrazovacia diagnostická metóda, ktorá prináša zásadný pokrok v diagnostike a liečbe poruchy fertility. Subtrakcia vymaže rušivý obraz natívnej snímky pánvy, takže na výsledných snímkoch HSG zostáva zobrazená len kvalitná náplň dutého systému reprodukčného aparátu kontrastnou látkou. Pre posudzovanie je možné z magnetického záznamu HSG vyberať vhodné obrazy a hodnotiť priebeh a dynamiku HSG v jednotlivých fázach plnenia dutého systému. Otvára to nové možnosti pre exaktné stanovenie príčiny poruchy fertility. Digitálna subtrakčná hysterosalpingografia posúva HSG zo skupiny klasických vyšetrení medzi moderně a spoíahlivé zobrazovacie metódy.
Keywords: Humans; hysterosalpingografie; Angiography, Digital Subtraction; lidé; Female; digitální subtrakční angiografie; Infertility, Female; Hysterosalpingography; ženské pohlaví; ženská infertilita