Současné možnosti léčby nevolnosti a zvracení - Klener, Pavel (Remedia, 2003)
Léčbě nevolnosti a zvracení musí vždy předcházet diagnostická rozvaha. Prvním krokem je vždy eliminace vyvolávajících příčin zvracení. Farmakologická léčba nevolnosti a zvracení představovala donedávna pro pestrost patogenetických mechanismu svízelný terapeutický problém. V klinické praxi se používala neuroleptika s centrálně tlumivým účinkem, pokrokem bylo zavedení inhibitoru dopaminových D2 receptoru. Zásadní obrat však přineslo až zavedení inhibitoru 5-HT3 receptoru. Ani tato léčiva však nejsou schopna stoprocentně eliminovat nevolnost a zvracení, a proto příspěvek podává přehled všech látek, které mohou být součástí kombinované léčby.
Keywords: antagonisté serotoninu; Serotonin Antagonists; Dopamine Antagonists; Neurokinin-1 Receptor Antagonists; zvracení; lidé; Antiemetics; nauzea; Receptors, Neurokinin-1; antiemetika; Vomiting; Humans; antagonisté dopaminu; antagonisté neurokininových receptorů typu 1; receptory neurokininu-1; Nausea